Hvordan male rekkverk ute (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

LETT, MEN TIDKREVENDE: Det er ikke så vanskelig å male rekkverket, men det kan ta litt tid.

Et rekkverk skal tåle mye. Stekende sol, kraftig vind, regn, snø og sludd – nettopp derfor krever rekkverket ute litt ekstra kjærlighet med jevne mellomrom. Enten du skal friske opp rekkverket eller skape et friskt uttrykk med nye farger, vil du komme langt med nytt strøk maling.

I denne guiden tar vi deg gjennom alt du må vite for å male rekkverket ute. Vi starter med hvilke produkter og redskaper du trenger, før vi tar deg gjennom prosessen steg for steg.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male rekkverket ute

  • Maskeringstape og annet dekke ved behov
  • Rensemiddel mot alger, mose og sopp
  • Skrape, slipepapir og grunning
  • Maling, rulle og en oval pensel

1. Forberedelser: Rydd, beskytt og vask

Gode resultater kommer av grundige forberedelser – også når du skal male. Fjern møbler og dekk til blomster som står nær rekkverket. Du må rengjøre rekkverket grundig, og dette kan sprute litt. Sørg derfor for at alt som ikke kan flyttes er tilstrekkelig beskyttet fra rensemiddelet.

Skal du bruke maskeringstape? Da er det viktig at du velger en variant som er egnet for utendørs bruk. Påfør tapen når rekkverket er grundig vasket og tørket. Et godt tips er å starte rengjøringen når det regner, da vannet vil løsne smuss og skitt fra overflaten.

2. Grunnarbeid: Skrap, reparer og grunn

Når rekkverket er fullstendig tørt, kan du begynne å gå over treverket for å kartlegge bobler, blærer, skader, råte, løstsittende maling og andre ujevnheter. Av og til må deler av rekkverket byttes ut, særlig om du oppdager råte. Dette vil nemlig spre seg hvis ikke det fjernes.

Løs maling må skrapes bort og eventuelle løse fibre kan fjernes med en kost. Skrapte kanter og andre områder må slipes med et godt slipepapir, slik at du sitter igjen med pene og jevne overflater. Tørk alltid bort slipestøv med en god mikrofiberklut.

Deretter påfører du grunning på treverket. Vær ekstra nøye med endeveden og områder som er utsatt for sopp samt råte. Her kan du veksle mellom en bredsparkel og pensel, alt ettersom hvor store trebordene er.

Se også: Hvordan male lister

3. Påføring

Når du er ferdig med de nevnte stegene, kan du endelig starte med toppstrøket. Vi anbefaler at du jobber med en og en seksjon av gangen, men følg nøye med på værforholdet. Styr unna perioder med mye regn, sterk sol og unngå nattekulde.

Du kan gjerne begynne med kanter, detaljer og kroker, før du starter på selve bordene. Det kan lønne seg å bruke en utendørsrulle og avslutte med etterstrøk for jevne resultater. Velg en pensel som passer rekkverkets bredde, men pass på at du også kommer til i alle kanter og kroker.

For best mulig resultat bør du gå over rekkverket minst to ganger. Dette gir en god dekkevne, samtidig som du er sikret et langvarig resultat. Husk at rekkverket skal tåle en del og må gjennom tøffe værforhold. Det lønner seg derfor å gi malingen den beste forutsetningen – både med tanke på forberedelser og antall strøk.

Avsluttende tips til maling av rekkverk

Vi anbefaler at du ikke maler i sterk sol eller i direkte sollys. Selv om dette kan være fristende, vil solen sørge for at malingen tørker før den klarer å trekke inn i treverket. Overflaten bør være avkjølt og helst skal du male når det er overskyet. Da er sikret et godt og langvarig sluttresultat.