Hvordan male trapp (Guide 2024)

Sist oppdatert: 7. mai 2024

DETALJARBEID: Maling av trapp innebærer mye detaljarbeid, så det er viktig å ikke gjøre jobben for fort.

Har du lyst å fornye trappen uten å bytte den ut? Et nytt malingsstrøk er et rimelig alternativ som kan forvandle eller friske opp trappen i hjemmet. Trappen tar mye oppmerksomhet og er et blikkfang, samtidig som den brukes hyppig og får slitte overflater.

Hvis du vurderer å male trappen inne bør du fortsette å lese. Vi har satt sammen en guide med tips og råd, slik at du enkelt kan komme i gang med prosessen. Før vi starter skal vi gi deg oversikt over hva du trenger av redskap.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å male trappen

  • Kraftig vaskemiddel– gjerne en effektiv gulvrens 
  • Fint slipepapir og skrape 
  • Sparke ved behov
  • Maskeringstape
  • Gulvmaling, pensel og minirulle

1. Vask, slip og skrap

Før du begynner å male må du alltid rengjøre underlaget grundig. Det er spesielt viktig å vaske trappen godt, gjerne med et kraftig vaskemiddel som en gulvrens. Trappen blir mest sannsynlig brukt daglig, og her kan mye smuss, skitt, gamle såpe-spor og fett samle seg.

Deretter må du gå over trappen å kartlegge eventuelle ujevnheter i lakk eller løstsittende maling. Bruk en god skrape og gå over hver eneste flate. Til slutt avslutter du med et fint slipepapir, som vil hjelpe malingen med å feste seg godt til treverket. Bruk en mikrofiberklut til å fjerne slipestøv – denne må være tørr og gjerne grov.

2. Jevn ut og masker

Dersom du fant ujevnheter i trappen, må disse sparkles for å oppnå best mulig resultat. Ujevnheter kan for eksempel være sår i lakken, hull etter spiker eller generelle hakk. Et lag med sparkel vil kunne helbrede disse skadene.

Hvor mange lag med sparkel du trenger vil variere. Noen typer sparkel krymper en del ved tørk, og da kan det være nødvendig å gjenta prosessen for å få frem en helt jevn overflate.

Når dette steget er overstått, kan du begynne å markere kantene med en god maskeringstape. Dette sikrer et jevnt resultat og du slipper å bekymre deg for å søle utenfor kanten.

Se også: Hvordan male rekkverk ute

3. Mal i flere omganger

Når trappen skal males er det gulvmaling som gjelder. Vi anbefaler at du starter med en liten pensel og fokuserer på kantene i første omgang. Deretter kan du bruke en minirulle til å gå over større overflater.

Mange er avhengig av å bruke trappen daglig, og da kan det lønne seg å male annethvert trinn for å ikke miste funksjonalitet. Bruk maskeringstape til å sette et kryss på trinnene som ikke males i første omgang, slik at familien vet hvor de kan tråkke.

Når du er ferdig med å male de første trinnene, kan du flytte kryssene til disse. Sørg bare for at malingen er fullstendig tørr og følg tørketiden som står angitt på malingsspannet. Vi anbefaler at hvert trinn får minst to strøk, da dette gir en god dekkevne og lang levetid.

Dersom trappen i utgangspunktet har en mørk farge, men nå skal bli lys, kan det være hensiktsmessig å gå over trinnene flere ganger for best effekt. Se trappen i forskjellige lyssetting før du sier deg ferdig, og husk at et strøk for mye er bedre enn et for lite.