Hvordan male ytterdør (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

male ytterdør

Innholdsfortegnelse

Vil du forandre eller friske opp fasaden? En nymalt ytterdør kan sette et helt nytt og moderne preg på huset. Det beste av alt er at jobben blir gjort på noen få timer. Prosessen er kort og enkel, samtidig som du får muligheten til å skape et unikt inngangsparti fylt med personlighet.

Er du usikker på hva du trenger eller hvordan du kommer i gang? Da skal vi hjelpe deg. Vi har satt sammen en generell guide som tar deg gjennom prosessen, og en innkjøpsliste med hva du trenger av redskap og utstyr.

Innkjøpsliste – dette trenger du for å male ytterdøren 

1. Vask og rengjør 

Uansett hva du skal male er det viktig å starte med et rent og pent underlag. Rengjøring er ekstra viktig når du arbeider med ytterdøren, da utsiden garantert er fylt opp av sot, skitt og støv som kan være vanskelig å se med det blotte øye. Sett av god tid til dette steget, slik at døren får tilstrekkelig tid til å tørke seg.

I noen tilfeller kan det være aktuelt å behandle døren med sopp- og algedrepende vaskemiddel. Her er det viktig at du følger bruksanvisningen på rensemiddelet du velger, og bruk gjerne en svamp og skurebørste for best mulig resultat.

Dersom døren er ekstra skitten, må du være nøye med alle kriker og kroker. Selv om det kan være fristende å gå direkte til malingen, er forberedelser essensielt om du vil ha gode og langvarige resultater. Grundig rengjøring sørger for at malingen sitter bedre, lengre og ser penere ut.

2. Slip, skrap og puss

Når døren er rengjort og tørr, kan det være lurt å gå over flatene med pussepair. Dette er aktuelt for eldre boliger og ytterdører av tre. Her må du se an tilstanden på din dør, men de aller fleste ytterdører har godt en liten runde med fint slipepapir.

Vi anbefaler en grovhet på under 120, dette gir underlaget et godt grep. Hvis døren har områder med løstsittende maling eller porøst, grått treverk, bør dette fjernes før du går videre. Slipestøvet kan fjernes med kost eller pensel, før du tørker over hele døren med en mikrofiberklut.

3. Grunning og beskyttelse

Maskeringstape er en viktig del av prosessen, selv om det kan føles unødvendig. Med maskeringstape beskytter du områder som ikke skal males, for eksempel låsen, håndtaket, hengsler og lignende områder. Selv om du er stødig på hånden, sparer du deg selv for mye etterarbeid ved å bruke maskeringstape – i tillegg blir resultatet sømløst.

Når du bruker maskeringstape, vil du også kunne jobbe raskere og mer effektivt. Du slipper å bekymre deg for å søle og kan ta mindre hensyn, vel vitende om at eventuelt søl forsvinner med tapen. Derfor sparer du mye tid på å bruke tilstrekkelig med tape.

Vi anbefaler også at du grunner ethvert underlag som skal males. Når du jobber med ytterdøren vil grunning være ekstra viktig, da dette sikrer et godt vedheft og motvirker fuktangrep. Med tilstrekkelig grunning blir malejobben enklere og resultatet langvarig.

Se også: Hvordan male vegg

4. Mal 

Når forarbeidet er ferdig, kan du begynne med den ekte jobben. Sørg for at du har en fuktig klut tilgjengelig og pensel samt rulle innen rekkevidde. Rør godt rundt i malespannet og du er klar for det første strøket.

Det første strøket

Lag gjerne en slagplan på hvilke områder du skal male først og hvilken rekkefølge du skal male i. Husk at det lønner seg å jobbe med et og et område av gangen. De fleste dører kan deles inn i ulike felt og vi anbefaler at du starter innerst og jobber deg utover. Bruk malerull der det er mulig – denne gir jevnest resultat.

Det er mulig å bruke rullen på store deler av ytterdøren, ved å vinkle og tilpasse verktøyet. Når det kommer til kroker, hjørner og detaljer derimot, må du benytte deg av en pensel. Her avhenger det av hvor stor døren er og hvor stor rullen er. I noen tilfeller kommer du godt til kroker med rullen.

Det andre strøket

Før du begynner på det andre strøket, er det viktig at det første strøket har tørket fullstendig. Dette vil naturligvis avhenge av hvilken maling du bruker, og hva temperaturen ligger på. Vanligvis vil det ta minst en time før du kan starte på neste runde.

Når du jobber med det andre strøket, må du være systematisk og huske hvor du allerede har malt, og hva som gjenstår. Slik får du et jevnt lag og best mulig resultat. 

Når du er fornøyd fjerner du maskeringstapen umiddelbart, slik at ikke malingen tørker over tapen. Har du brukt et dekke til gulvet? Dette kan med fordel ligge igjen slik at du ikke virvler opp rusk og støv som fester seg på døren.

Avsluttende tips til maling av ytterdør

Det tar betraktelig mindre tid å male ytterdøren enn et helt rom, men akkurat hvor lang tid prosessen tar vil variere. Vanligvis kan jobben bli gjort på få timer, og du behøver som regel ikke mer enn to strøk for å få et pent og langvarig resultat.

Selv om jobben er liten, er det viktig at du legger nok tid og innsats inn i forarbeidet. Uten en ren overflate, vil ikke malingen feste seg eller vare. Er du usikker på hvilken farge du skal velge? Dette er en ypperlig måte å være kreativ på og slippe fantasien løs. 

Mange holder seg til tradisjonelle farger, men det er mulig å sett et mer personlig preg på inngangspartiet. Hvis du er modig, kan du leke deg med ulike farger og gi fasaden et løft. Et godt tips er å se på nabolaget og hvilke fargesettinger som allerede befinner seg i området. 

Uansett om du velger et klassisk alternativ eller en sprek farge, vil en nymalt ytterdør friske opp fasaden og bli mer innbydende. Med riktig utstyr og godt forarbeid, kan hvem som helst skape gode resultater. Jobben er rask, men du vil se tydelig forskjell – lykke til!