Slik øker du verdien på boligen med lett malerarbeid

Sist oppdatert: 6. mai 2024

KAN ØKE VERDIEN: Lett malerarbeid kan i mange tilfeller øke salgsverdien på boligen.

Skriker veggene etter litt kjærleik? I så fall kan du øke verdien på boligen med lett malerarbeid – her får du vite nøyaktig hvordan du bør gå frem.

Enkel oppussing som lett malerarbeid kan være en god løsning for å øke verdien på boligen din, uten at du må tømme sparekontoen. Samtidig bør du tenke deg nøye om før du gjør noe, særlig hvis du skal selge boligen. I så fall må fargevalget appellere til de rette kjøperne. Du må også vite hvilke rom du bør male for å gjøre boligen mer verdifull i selgers øyne.

Enkel oppussing som gjør boligen mer verdifull for kjøperne

Det første du må tenke over er hvorfor du ønsker å øke boligverdien. Er det fordi du skal legge eiendommen ut for salg? Eller ønsker du å forhandle om boliglånet for å se om du kan få bedre renter? Kostbar oppussing som for eksempel å renovere kjøkken og bad lønner seg sjelden når du skal selge bolig. 

Joda, du øker verdien på boligen – men boligselgere flest pleier ikke tjene noe på det. Det kan faktisk være mer lønnsomt å selge eiendommen som et oppussingsprosjekt, hvis den er veldig slitt og har store oppgraderingsbehov. Arbeidet er såpass dyrt at du ikke går i pluss. Men hvis du skal fortsette å bo i boligen selv, kan slike prosjekter likevel være verdt det.

Boligselgere bør derimot fokusere på enkle og rimelige tiltak som gjør boligen mer verdifull for kjøperne, for eksempel lett malerarbeid. Boligen får straks et mer moderne preg. Andre tiltak inkluderer å feste løse lister, fikse dryppende kraner, slipe tregulv og rydde godt opp på eiendommen.

Slik bør du male boligen for å øke verdien

Det er ikke bare å svinge malerkosten og voilá – du har økt boligverdien. Du må være litt strategisk og velge ut hvilke vegger som trenger et løft, samt tenke nøye gjennom fargevalget. Det aller viktigste er at malingen appellerer til de rette kjøperne. Vi anbefaler at du snakker med en eiendomsmegler før du gjør noe. 

Lokale meglere er i hyppig kontakt med kjøpere i ditt område og vet hva de ser etter. Eiendomsmeglere vet derfor hvilken oppussing som lønner seg eller ikke. Selv om tiltakene ikke nødvendigvis endrer selve verditaksten, kan du likevel gjøre boligen mer tiltrekkende for kjøperne. Dermed kan du påvirke den forventede salgsprisen. Kjøpere er ofte villige til å betale mer for boliger som er klare til innflytting.

Tips til lett malerarbeid som kan øke verdien

Et strøk maling gir ikke bare boligen et friskt og moderne preg. Kjøperne får også inntrykk av at boligen er godt vedlikeholdt. Det er heller ikke sikkert at du må male alle veggene i alle rommene. Her har vi samlet noen tips til prosjekter som er enkle å gjennomføre, men som gir kjøperne et godt inntrykk av boligen.

  • Noenlunde nøytrale farger: Nøytrale farger som hvitt, grått eller beige har lenge vært anbefalt til boligselgere – men du må passe på at det ikke blir altfor nøytralt. Mange kjøpere liker innspill av tidsriktige farger.
  • Kontrastvegg: Du skaper et attraktivt rom med tidsriktige farger ved å male kontrastvegg, uten at fargene blir for overveldende for kjøperen. De rette fargene sørger dessuten for at boligannonsen skiller seg ut blant konkurrentene.
  • Prioriter hvilke rom du skal male: Vi anbefaler at du maler de rommene som er viktigst for kjøper, for eksempel stue, kjøkken og soverom.
  • Lett malerarbeid på kjøkkenet: Kjøkkenet er ofte kjent som hjertet av hjemmet, men det lønner seg som sagt sjeldent å renovere det. Du kan imidlertid øke verdien av boligen betydelig med litt lett oppussing. Et friskt strøk med maling på kjøkkenskapene og noen nye knotter kan gjøre en stor forskjell.
  • Friske opp badet: Det samme tipsene gjelder for både kjøkken og bad – du kommer langt ved å male skapdører.

Husk å ta deg god tid og gjør en grundig jobb. Dårlig utført eller slurvete malerarbeid kommer ikke til å imponere kjøperne – snarere tvert imot. Hvis du ikke har tid til å male selv eller du er usikker på om du får det godt nok til, kan det være smart å få hjelp av et profesjonelt malerfirma istedenfor.

Kostnad vs gevinst: Er det verdt det?

Du bør alltid veie kostnadene opp mot den potensielle verdiøkningen, uansett hvilken oppussing du skal i gang med. Lett malerarbeid kan være en av de mest kostnadseffektive måtene å øke verdien på boligen – i alle fall med tanke på at boligen blir mer attraktiv for kjøperne. En nymalt bolig kan nemlig tiltrekke flere potensielle kjøpere, og dermed kan du potensielt øke salgsprisen. 

Jo flere kjøpere som er interesserte, desto større sjanse er det for at noen legger inn et høyt bud. Så er det verdt det? Stort sett, ja! Bare husk å snakke med en megler før du gjør noe.

Hvordan du får et godt resultat på innvendige vegger

Du må planlegge malerjobben godt før du setter i gang. Det inkluderer å velge riktig farge, kjøpe inn nødvendig utstyr og klargjøre veggene som du skal male. Du bør for eksempel vaske og grunne veggene, samt fikse eventuelle hull. Det er også smart å fjerne møbler og dekke gulvene godt før du setter i gang.

Et godt tips er å bruke malerull på store flater og pensler til hjørner. Du bør ha god overlapp for å unngå skjolder. Det holder som regel med to strøk maling. Deretter er det bare å vente på at malingen skal tørke – bare husk å fjerne maskeringstape eller plast med en gang du er ferdig med toppstrøket.

Konklusjon: Dette må du gjøre for å øke verdien på boligen med lett malerarbeid

Med litt tid, innsats og kanskje noen flekker på klærne, kan du faktisk forvandle hjemmet ditt og øke boligverdien med lett malerarbeid. Du må imidlertid velge de rette fargene som appellerer til boligkjøper, samt prioritere viktige rom som stue, kjøkken og soverom. Snakk gjerne med en megler først for å få bedre innsikt i hva kjøperne ser etter.

Og husk at resultatet må bli bra for at du skal kunne øke verdien på boligen. Vi anbefaler derfor at du setter vekk jobben til et malerfirma, dersom du ikke har tid til å gjøre en grundig nok jobb selv. Det er tross alt travelt nok å selge bolig med mye som skal gjøres. Lykke til!