Har du montert gipsplater i boligen? Da er sparkel det neste steget. Mange gruer seg for å gå løs på sparkelen, og det med god grunn. Det er vanskelig å se om jobben har blitt gjort rett, før det første strøket med maling eller tapeten kommer på plass. Men vi skal hjelpe deg med hvordan du går frem for å sikre gode resultater.
De største feilene skjer når vi ønsker å spare tid eller ta snarveier. Selv om det kan være fristende å gå for lettvinte løsninger, vil dette resultere i et langt mer tidkrevende etterarbeid og mye ekstra jobb. Du trenger ikke være proff for å få profesjonelle resultater, men du må ha tålmodighet, riktig utstyr og rett teknikk.
Sparkel handler om å få overgangene mellom gipsplatene til å bli glatte og jevne. Vi skal vise deg hvordan du klarer dette, og hva du trenger for å starte.
Innkjøpsliste: Dette trenger du for å sparkle gips
- Dekkefilt
- Sparkelmasse og papirremse
- Sparkelspade – en 25 cm og en 15 cm
- Forlengerskaft og slipebrett
- Mikrofiberklut
1. Forberedelse
For å sikre jevne overganger, må du sparkle før du maler. Her er det viktig å beregne god tid da sparkelmasse ofte krymper etter tørk. Ofte må du sparkle i flere omganger og gjerne over flere dager. Start med å sikre at alle skruer sitter godt og fjern materialer som stikker ut fra gipsplatene.
Har du kappet gipsplatene? Da må du skjære til en nedfasing. Denne må strimles før den sparkles for å få et glatt resultat. Vi anbefaler at du dekker til gulvet med en dekkfilt før du starter arbeidet. Denne varianten suger til seg maling og beskytter underlaget med plast.
2. Legg på sparkelmasse
Nå er du klar til å legge på det første laget med sparkelmasse. Påfør massen der platene møtes, det er denne skjøten som skal sparkles. Bruk rikelig med masse og start med å legge denne på tvers. Deretter jevner du ut overgangen på langs.
Dersom gipsplatene er montert skjevt, vil det være svært vanskelig å oppnå jevne resultater. Pass på at platene er justert ved behov før du starter. Vi anbefaler at du bruker to sparkelspader for å jobbe raskere. Her vil en 15 cm spade brukes til påføring og en 25 cm spade til oppbevaring av massen være det mest effektive.
For best mulig kontroll anbefaler vi at den smaleste sparkelspaden brukes til å feste remsen. Det er viktig at du bruker en papirremse for å sikre at overgangene ikke sprekker. Mens sparkelmassen fortsatt er fuktig, stryker du papirremsen godt på plass. Benytt en sparkelspade til å presse remsen – her skal trykket være jevnt og følge hele skjøten.
Rett etter papirremsen fortsetter du med et nytt lag sparkel. Det andre laget bør være tynnere enn det første for en raskere tørketid.
Se også: Hvordan male impregnert treverk
3. Etterarbeid
Etter hvert lag med sparkel har tørket, må kladder og kanter slipes. Et slipebrett og et forlengerskaft er alltid å anbefale når du jobber med sparkel. Slipestøvet fjerner du enkelt med en mikrofiberklut, slik at det ikke fester seg i det neste laget.
Deretter fortsetter du med et nytt lag, som regel vil to lag sparkel holde. Det viktigste er at du alltid gir sparkelmassen god tid på å tørke og følger bruksanvisningen. Vi anbefaler at du lar massen tørke over natten, slik får du de beste resultatene.