Hvordan sparkle hull (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan sparkle hull

Skal du male gipsplater? Da må du gå over og flekksparkle ujevnheter samt hull. Det er ikke vanskelig å sparkle hull, men det er et viktig steg for å sikre profesjonelle sluttresultater. Prosessen er noe tidkrevende, men et grundig forarbeid er selve nøkkelen til en vellykket malejobb.

Dersom du er usikker på hvordan du går i gang eller hva du trenger av verktøy, har du kommet til rett sted. Vi viser deg hvordan du sparkler hull steg for steg, men aller først skal du få en praktisk innkjøpsliste. Vi anbefaler finsparkel, men for veldig ujevne vegger kan det være aktuelt å helsparkle. For mindre hull følger du denne guiden.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å sparkle hull

Rengjøring og forberedelser

Start alltid med å rengjøre overflaten du skal jobbe med. Vi anbefaler at du går over veggen med malingsklar fra Jotun. Disse klutene er effektive på å fjerne smuss og støv, samtidig som du slipper å rense veggen etterpå. Ofte vil det være løstsittende puss på veggen som er vanskelig å oppdage, men en god rens vil sikre et jevnt underlag.

Det er viktig at støv og puss bli fjernet før du sparkler, slik at ikke dette fester seg i sparkelmassen. I tillegg må du fjerne eventuelle skruer og spikre, slik at du får en oversikt over ujevnheter og hull.

Påføring av sparkel 

Når veggen er klar, kan du begynne å sparkle. Vi anbefaler at du bruker et relativt tykt lag i første omgang, slik at du får en pekepinn på hvor dype hullene er. Det er ikke alltid nødvendig å sparkle to ganger, dersom du får tilstrekkelig fyll i hullene under det første laget.

Bruk en sparkelspade og fordel sparkelmassen på området som skal repareres. Deretter skraper du området rent ved å bruke sparkelspaden på nytt. Jobb tett inntil veggen slik at sparkel kun fester seg i områdene som skal utjevnes. Ble ikke resultatet helt jevnt etter første strøk? Da påfører du et nytt lag etter tørking og sliping.

Se også: Hvordan spare taket

Etterarbeid

Når hullene er tettet igjen, går du over området med en fuktig svamp. Dette vil gjøre det langt lettere å slipe når sparkelen har tørket. Nå er det bare å vente og følge tørketiden angitt på sparkelmassen. Dersom du velger finsparkel, kan du begynne å sjekke området allerede etter en time.

For å sikre en jevn overflate, må du slipe området. Her anbefaler vi at du bruker et slipebrett og et forlengerskaft. Ikke slip området for hånd, da dette kan føre til flere ujevnheter. Med et slipebrett opprettholder du et jevnt og fint trykk.

Til slutt tørker du lett over området med en klut for å fjerne slipestøv. Sørg for at du velger en sparkelmasse som er utviklet for din type vegg – enten den er av betong, tre eller gips. Bruker du god tid på å fylle ut hull, vil du gjør det lettere for deg selv senere. Et godt maleresultat kommer av godt forarbeid.