Hvordan sparkle taket (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan sparkle taket

Det er ikke vanskeligere å sparkle taket enn det er å sparkle veggen. Prinsippet er det sammen, uansett om du skal sparkle skjøter, helsparkle eller jevne ut hull. Vi har samlet noen tips til deg som jobber med taket, slik at jobben blir mest mulig effektiv og resultatet penest mulig.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å sparkle taket

Rengjør og forbered

Uansett hvordan du skal sparkle taket, er det viktig å få bort møbler eller dekke til inventar. Du vil søle, enten det er sparkelmasse eller sprut fra malingen etterpå. Dekk til hele gulvet med en god dekkfilt. Dersom du ikke kan flytte møblene ut av rommet, bør disse samles i midten og tildekkes.

Gå deretter over taket for å fjerne støv og smuss. Her anbefaler vi mikrofibermoppen fra Jordan, gjerne i kombinasjon med et forlengerskaft. Da er du sikret et jevnt og pent resultat.

Sparkle skjøter i taket

Når du skal sparkle skjøter er det overgang mellom gipsplatene du jobber med. Her anbefaler vi at du bruker to sparkelspader, en på 15 cm og en 25 cm. Den minste spaden bruker du til påføring, mens den største skal oppbevare massen.

Start med en rikelig mengde masse, som deretter påføres på tvers av skjøtene. Deretter jevner du ut sparkelmassen på langs. Papirremser sikrer at overgangene ikke sprekker, og disse må strykes fast mens massen fortsatt er fuktig. Med et jevnt trykk fra sparkelspaden presses remsen inn langs skjøten.

Etter det første laget og papirremsen er på plass, tilfører du et nytt lag med sparkelmasse. Dette kan være noe tynnere enn det første og har som hensikt å sikre at papirremsen er godt festet. La sparkelen tørke over natten før du sliper kanter med en rolig bevegelse.

Sliping bør gjøres med et slipebrett og forlengerskaft, da manuelt arbeid fort skaper ujevnheter. Før det nye laget sparkel påføres, må du fjerne slipestøv med en mikrofibermopp. Det siste laget skal være bredere og sikre rette overganger.

Se også: Hvordan sparkle gips

Sparkle hull i taket

Hvis du skal sparkle igjen hull og ujevnheter i taket, starter du først med et tynt lag. Igjen lønner det seg å bruke to sparkelspader for effektivt arbeid. Det tynne laget skal tørkes over natten, før du går over kanter og ujevnheter med et slipebrett.

Bruk rolige bevegelser når du sliper, ettersom du ikke har brukt et tykt lag med sparkel. Dersom for mye sparkelmasse forsvinner, kan det være nødvendig å påføre et nytt lag for å sikre et jevnt resultat. Uansett skal du påføre to lag med sparkel, hvor det siste laget blir påført i et bredere felt.

Det første laget med sparkel skal fylle inn hull, mens det andre laget skal sikre jevne overganger fra ujevnheter og hull. La hvert lag tørke tilstrekkelig, gjerne over natten. Husk alltid å avslutte med sliping og fjern støv med en mikrofiberklut.

Bruk god tid på etterarbeidet, slik at du slipper å bruke like lang tid på forarbeidet ved maling eller tapetsering. Vi anbefaler at du bruker et forlengerskaft når du jobber med taket – dette sparer ryggen og gjør jobben raskere.