Hva koster tapetsering (Pris 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Tapetsering pris

Skal du pusse opp hjemmet med tapet? Mange er usikre på om de vil klare jobben på egen hånd eller om de trenger hjelp fra en profesjonell. Det er verken vanskelig eller tidkrevende å tapetsere, og dette er noe de fleste vil kunne håndtere uten mye erfaring eller spesialverktøy.

En av grunnene til at mange vegrer seg fra å kontakte profesjonelle, handler om usikkerhet rundt pris. Fordi, hvor mye koster det egentlig å få tapetsering gjort profesjonelt? Sannheten er at dette er umulig å gi et konkret svar på, da prisen vil avhenge av rommets størrelse, hvor du bor, hvilken tilstand veggen er i, hvilket utstyr byrået bruker og hvem du leier inn.

Men, hvis du står mellom valgene, å gjøre jobben selv eller få profesjonell hjelp, skal vi hjelpe deg med å finne det rette svaret. Det koster nemlig ikke mye å tapetsere på egen hånd, ihvertfall ikke sammenlignet med et profesjonelt firma. Før vi ser nærmere på hva dette kan koste for deg, skal vi gi deg tips til hvordan du finner prisen fra profesjonelle.

Hva koster tapetsering?

Vanligvis må du betale mellom 20000 og 70000 kroner for å få tapetsering gjort profesjonelt. Dette er et stort gap, da prisen vil avhenge av hvor mange vegger som skal tapetseres, hvilket utstyr de profesjonelle må bruke og hvilke materialer du ønsker deg.

Dersom du bor i en stor by kan prisen være noe billigere enn dersom du bor på landet. Dette skyldes helt enkelt at større konkurranse om kundene fører til rimeligere priser. Allikevel er det store prisforskjeller innad i bransjen og du må be om et konkret tilbud for å få en prisantydning.

Hva koster det å tapetsere på egenhånd?

Igjen er det vanskelig å gi en konkret sum uten å vite hvor mye du skal tapetsere eller hvilket forarbeid du trenger å gjøre. Derfor skal vi se nærmere på utstyret du kan trenge og hvor mye dette koster, slik at du selv kan gjøre en vurdering på hvor mye du må betale for å gjøre jobben selv.

Når du leier inn profesjonelle er det ikke bare materialet og erfaringen du betaler for, men også tiden byrået må bruke på å fullføre jobben. Når du tapetserer selv, trenger du verken å betale for egen tid eller erfaring – dette er en av de store fordelene.

I tillegg får du muligheten til å velge produkter og verktøy som samsvarer med ditt budsjett og dine behov. Med litt kunnskap vil du vite akkurat hva du trenger for å få unnagjort tapetseringen, slik at du kan legge sammen summen å få et endelig svar.

Pris på tapet og sparkel

Prisen på tapet varier, men du betaler vanligvis per rull. En rull ligger på rundt 5 m2 og kan koste alt fra 300 til 2 000 kroner. En gjennomsnittlig pris vil ligge et sted mellom 500 og 700 kroner – alt avhengig av designet, typen og hvor du kjøper rullen. Prisen er vanligvis ikke en refleksjon av kvalitet, men heller merkevaren og fargen.

Sparkel kan kjøpes til forskjellige pris, avhenger av merke, mengde og egenskaper. Dersom du ikke skal helsparkle veggen, er det mulig å få høykvalitetssparkel til rundt 100 kroner.

Pris på tapetkniv, tapetbørste, saks og bredsparkel 

Til selve jobben trenger du en håndfull mindre verktøy. Noe av dette har du kanskje liggende, eller kanskje du kan låne av en venn eller et familiemedlem. Selv om du må kjøpe inn alt, vil ikke totalsummen av disse verktøyene være særlig høy.

En tapetkniv kan koste så lite som 10 til 20 kroner. En liten kniv er billigere enn en stor kniv, men summen vil alltid være moderat. Tapetbørste kan kjøpes til rundt 50 kroner og en saks har du nok liggende hjemme i skuffen allerede.

Skal du kjøpe en ny saks anbefaler vi at du går for kvalitet, slik at kuttene i tapeten blir pene. En bredsparkel kan koste alt fra 40 til 200 kroner, avhengig av størrelsen.

Pris på limpensel, rulle, svamp og vater 

For å påføre lim anbefaler vi at du bruker en limpensel – disse kan kjøpes billig til rundt 40 kroner. En rulle kommer godt med til store overflater, og med et forlengerskaft blir en gjennomsnittlig pris mellom 300 og 400 kroner.

Vater varierer i pris og ligger på alt fra 40 kroner til noen hundrelapper. Svamp brukes til å fjerne limsøl fra lister og tapet, og vi anbefaler at du kjøper en helt ny til rundt 20 kroner.

Du sparer mye på å tapetsere selv

Sammenlagt vil ikke utstyret koste mer enn rundt 1000 kroner. Det er tapetet som er det dyreste materialet, men her er det også mulig å gjøre gode kupp hvis du handler på nett. Som nevnt vil du i snitt betale mellom 500 og 700 kroner for 5 m2.

Det er stor forskjell på 2000-3000 kroner og 70000 kroner. Selv om du finner en av de rimeligste profesjonelle til å gjøre jobben, vil du likevel måtte betale minst 20000 kroner for arbeidet. Det er altså mye penger å spare for hjemmesnekkeren, og du trenger ikke tidligere erfaring for å få profesjonelle resultater.

Tapetsering er ikke like vanskelig som mange tror, og prinsippet vil være det samme uansett om du skal jobbe med tak eller vegg. Selv når du møter på hindre som vinduskarmer, dørkarmer og brytere, finnes det enkle og effektive måter å plassere tapetet fint på.

Les også: Hvordan tapetsere over strie

Oppsummering 

Det trenger ikke å koste mer enn rundt 2000 kroner å tapetsere selv, men prisen avhenger av hvor mye tapet du trenger. Velger du å få hjelp fra profesjonelle, må du belage deg på å betale mellom 20000 og 70000 kroner. Utstyret du trenger kan kjøpes rimelig på nett, og en billig pris betyr ikke automatisk en dårligere kvalitet.

I tillegg trenger du ikke å betale dyre dommer for spesialverktøy – her er det nok med enkle redskap som pensler, ruller, tapetkniv, vater og annet mindre utstyr. Hvis du ønsker å spare penger på oppussingen, anbefaler vi at du tar på deg utfordringen. Vi har mange steg-for-steg-guider som hjelper deg i gang.