Hvordan tapetsere en vegg (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan tapetsere en vegg

Tapet kan friske opp ethvert rom i boligen. Med farger og mønstre kan du kombinere uttrykk og enten tapetsere en vegg eller hele rom. Gjort rett kan tapet skape unike stemninger og energier, men det er viktig at du bruker rett fremgangsmåte og godt utstyr. Dette skal vi hjelpe deg med.

Det er viktig å påpeke at tapet kommer i mange forskjellige sorter. Du må velge tapet og tapetlim etter underlaget du jobber på, men også rommet du skal tapetsere. På våtrom og bad lønner det seg å velge en type som tåler vask og damp. På kjøkkenet vil du gjerne at tapeten skal være lett å rengjøre. I tillegg trenger du utstyr for å klare jobben.

Innkjøpsliste: Dette trener du for å tapetsere en vegg

1. Forarbeid 

Undersøk veggen du skal tapetsere – er den ujevn, full av hakk eller andre skader? Da må sparkle og slipe veggen for å skape et jevnt underlag. Deretter må du ta mål av rommet for å sikre at du har nok tapet til arbeidsoppgaven. Begynn gjerne i et hjørne og pass på at den første tapet lengden blir rett. Da slipper du irriterende følgefeil senere i prosessen.

Bruk et vater og en arbeidsblyant for å markere en loddrett linje. Sørg for at linjen er tydelig og kan brukes som mål når den første tapet lengden skal tilpasses. Skjær opp riktig mengde med tapetlengder og finn frem en fuktig svamp. Dekk gjerne til gulvet for å beskytte underlaget mot limsøl.

2. Påfør lim og plasser tapet

Når underlaget og forberedelsen er unnagjort, kan du starte selve arbeidet. Vi anbefaler at du jobber med en og en lengde av gangen. Snarveier fører til mye etterarbeid, så ta deg god tid. Start med å fordele limet på veggen og bruk gjerne en pensel hvis det er vanskelig å komme til. Ellers vil en vanlig rulle og forlengerskaft være gull verdt.

Nå kan du plassere den første tapetlengden. Denne skal trekkes opp mot taket og festes øverst. Se på loddlinjen du tegnet i starten eller finn frem et vater for å sikre presisjon. Det er alltid lurt å la noen centimeter av tapetet strekke seg ut til taket, før du presser den øverste delen godt inntil veggen. Deretter skjærer du bort overflødig materiale.

Vi anbefaler at du alltid bruker en bredsparkel eller tapetbørste for å stryke materialet mot veggen. Da fjerner du både ujevnheter og bobler. Glatt ut lengden med verktøyet du bruker – nå kan du jobbe fra midten og opp til taket, før du går fra midten og ned til gulvet. Kantene glatter du ut til slutt.

For å sikre rene og pene kanter, bruker du en tapetkniv ved gulvlisten. Deretter gjentar du prosedyren til veggen er dekket. Hvis du bruker tapet med mønster, må du også tilpasse hver lengde mot den første lengden.

Se også: Hvordan tapetsere over gammel tapet

Oppsummering 

Bruk god tid på den første tapetlengden – denne setter standarden for resten av veggen. Du kommer til å søle noe lim, og dette er helt greit. Pass bare på å fjerne limsøl før det tørker med en fuktig svamp. Teknikken vil raskt komme på plass etter den første lengden. Lykke til!