Hvordan tapetsere tak (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan tapetsere tak

Ønsker du å fornye taket? Hvorfor ikke friske opp med tapet i himlingen. Før i tiden var taket en viktig del av interiøret. Dekormaling og takmalerier er ikke lenger like vanlig, men alternativet behøver ikke å være hvitmalte, slette tak. Med tapet kan taket få et løft og skape lune, lyse eller energiske stemninger.

Prinsippet er det samme, uansett om du skal tapetsere veggen eller taket. Men her er det vinkelen og arbeidshøyden som kan skape problemer. For mange vil det være aktuelt å bruke en stige med plattform, eller et innendørs stillas for å oppnå stabilitet og skape et jevnt resultat.

Før vi viser deg hvordan du tapetserer, har vi satt sammen en praktisk innkjøpsliste med det du trenger for å komme i gang. Du trenger ikke spesialverktøy for å tapetsere tak, men kan bruke det samme verktøy som når du jobber med vegg.

Innkjøpsliste: Dette trener du for å tapetsere tak

Grundig forarbeid 

Akkurat som når du tapetserer veggen, er det viktig at du jobber med et jevnt og slett tak. Det er ikke gitt at taket er jevnt utover hele flaten, bruk derfor et vater for å sikre at resultatet blir pent. Mindre ujevnheter kan dekkes over med flekksparkling, mens grove skader og hakk kan kreve helsparkling.

Hvis du sparkler i forkant av tapetseringen, er det viktig at du fjerner pussestøv for å sikre godt feste. Her anbefaler vi mikrofibermoppen fra Jordan, denne kan forlenges med et forlengerskaft for en behagelig arbeidsstilling.

Skiller takfargen og tapet-fargen seg fra hverandre? Tapet vil alltid være noe gjennomsiktig, hvilket blir tydelig når en lys tapet legges over mørk maling. Dersom taket er mørkt, bør du male et strøk med tapetens bunnfarge. Dette gir et godt dekke og du minimerer risikoen for synlig tak mellom skjøtene.

Mål opp og skjær til lengde

Når forarbeidet er unnagjort, kan du begynne å måle taket og skjære til lengder. Ved å legge til 5 cm unngår du at lengden blir for kort. Med bredsparkelen sikrer du at lengdene blir skjært nøyaktig.

Limet påføres med rulle og pensel, men jobb med en og en lengde av gangen. Bruk gjerne en pensel inntil kanten, hvor taket møter vegg eller lister. Det er lurt å la tapetet stikk ned noen cm på veggen, dette skjæres bort når tapetet er festet. Trykk forsiktig tapeten inntil taket, før du bruker en tapetbørste for å sikre godt feste. Eventuelle luftbobler presses ut til kanten.

Deretter fortsetter du prosessen til hele taket er dekket. Et godt tips er sikre jevn og normal romtemperatur, samtidig som rommet får godt med luftsirkulasjon. Da vil tapeten tørke raskere.

Se også: Hvordan tapetsere med mønster

Oppsummering

Det er ikke stor forskjell på å tapetsere tak og tapetsere vegg. Men du trenger en gjerne en stige eller et stillas for å få kontroll og stabilitet. Ha alltid en fuktig svamp eller fille tilgjengelig i stigen, slik at du kan tørke bort søl fra lim. Jobben går raskt og du vil snart sitte igjen med et unikt tapetsert tak.