Hvordan tapetsere med mønster (Guide 2024)

Hvordan tapetsere med mønster (Guide 2024)

Hvordan tapetsere med mønster

Innholdsfortegnelse

Tapetsering er ikke så vanskelig som mange tror, men når du jobber med mønster må du være ekstra grundig.  Det er viktig å begynne rett og mønster-matche fra den første lengden.

Da får du et helhetlig tapet med et jevnt og gjennomgående mønster. Vi viser deg hvordan du kommer i gang.

Få uforpliktende tilbud på malerjobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere lokale malere

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å tapetsere med mønster

Undersøk veggen og forbered underlaget 

Når du jobber med oppussing, enten det er maling eller tapetsering, vil et godt resultat alltid avhenge av forarbeidet. For å få en jevn, glatt og fin finish på tapeten, må underlaget legge til rette for dette. Veggen må derfor være helt jevn og slett før du starter arbeidet. I tillegg må den rengjøres.

For mange er det nok å gå over veggen med et rengjøringsprodukt som malingsklar fra Jordan og heftgrunn. Men dersom du oppdager ujevnheter, sprekker eller andre skader, må disse repareres med sparkel. Det er også viktig at sparkelen slipes med et godt slipebrett, slik at du sitter igjen med en jevn flate.

Uansett om veggen kun behøver rengjøring, helsparkling eller flekksparkling, anbefaler vi alltid at du avslutter med grunning. Heftgrunn sikrer at tapetlimet får et optimalt feste på veggen, noe som gjør resultatet langvarig. Er du usikker på om veggen er rette? Loddsnor og vater er den eneste måten å være helt sikker på.

Se også: Hvordan tapetsere med veggfornyer

Påfør lim og gjør en mønstersjekk

Når veggen er tørr og slett kan du starte med å påføre lim. Sørg for at du bruker en god mengde slik at tapeten får godt feste. Ikke overdriv slik at limet drypper – dette blir vanskelig å få jevnt.

Påfør lim med en rulle, pensel eller radiatorpensel. En kombinasjon gir ofte det beste resultatet, da pensler kan brukes langs gulv og tak, mens rullen brukes på større flater. Deretter må du se på mønsteret og ta hensyn til mønsterrapporten. Mønstertapet har en oppskrift som forteller deg hvor lang avstanden det er mellom hver gang mønsteret repeteres.

Jobb med en og en lengde av gangen, men planlegg lengdene etter mønsterrapporten. Da får du et gjennomgående mønster og et profesjonelt utseende. For å sikre at mønsteret blir jevnt på veggen, anbefaler vi at du bruker en tapetsletter eller børste for å bli kvitt luftlommer. Start øverst og press eventuelle lommer med luft ut mot kanten.

Etterarbeid og rengjøring 

Etter hver lengde er lagt på veggen, bruker du en tapetkniv til å fjerne overflødig tapet – både langs gulvet og taket. Ved å bruke en stålsparkel som holdes tett til veggen, blir det lett å få et jevnt kutt.

Ha alltid en bøtte med rent vann og svamp tilgjengelig. Skulle du søle med lim, vil det være lett å fjerne dette med en fuktig svamp. Fjern søl umiddelbart slik at det ikke tørker fast i tapeten, lister eller gulv.

Oppsummering

Det er ikke vanskelig å tapetsere med mønster når du følger mønsterrapporten. Bruk god tid på planleggingen for å sikre at mønsteret blir jevnt fordelt utover veggen. Med riktig verktøy og litt tålmodighet kommer du langt.

Få uforpliktende tilbud på malerjobben

Fyll ut et skjema og få gratis og uforpliktende tilbud fra flere lokale malere