Hvordan tapetsere rundt et vindu (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan tapetsere rundt et vindu

Skal du legge ny tapet i boligen? Da må du lære deg hvordan du løser hindre som vindu og dører. Det er ikke vanskelig å tapetsere rundt vindu, men teknikken er noe annerledes enn når du tapetserer slette flater. Med godt tapetverktøy og riktig kunnskap trenger du ikke å være usikker.

Når du jobber rundt vindu, må du henge opp tapet lengden slik at den kommer over vinduskarmen. Finn hjørnene på tapet lengden og klipp et diagonalt snitt. Deretter bruker den tapetbørste for å stryke tapetet tett inntil veggen og opp til vinduskarmen. Vi skal ta deg gjennom denne prosessen steg for steg, men først må du sørge for at du har rett utstyr tilgjengelig.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å tapetsere rundt vindu

Slik legger du tapet rundt vindu

Start med å påføre lim rundt vinduskarmen. Det er viktig at du jobber så tett inntil vinduskarmen som mulig, og det er ikke farlig om du søler tapetlim i vinduskarmen – så lenge du fjerner dette før limet tørker.

Før du kutter av tapet lengden er det viktig at du matcher mønsteret. Slik får du et profesjonelt resultat med sømløse kanter. Bruk deretter et godt tapetverktøy til å stryke tapet mot veggen. Start øverst og jobb fra taket og nedover.

Deretter må du kjenne etter for å finne ut hvor vinduskarmens øverste kant møter tapeten. Her skal du kutte i vinkel fra hjørnet, gjerne i en 45-graders vinkel, til du møter tapetens kant. Nå presser du tapetet mot kanten av rammen – bruk et tapetverktøy og kutt lengden med skarp og god tapetkniv.

Videre gjentar du prosessen til du har tatt hvert hjørne av vinduet. Husk at limsøl ikke er noe å bekymre seg over, så lenge det fjernes innen rimelig tid. Vi anbefaler at du har en fuktig svamp klar til rådighet.

Se også: Hvordan tapetsere en vegg

Tips til tapetsering rundt vindu

Det er ikke vanskelig å tapetsere rundt vindu, men du må være nøye og bruke god tid. Når du først har klart det ene hjørnet på vinduskarmen, blir prosedyren lettere med de resterende hjørnene.

Et godt tips er å alltid skjære nedenfra og oppover. Da risikerer du ikke at tapet lengden revner og rivers i stykker – noe som kan skje hvis du skjærer oppover. Jobb alltid nedover, både når du kutter og legger tapetet.

Mange er usikker på hvor mye lim de skal bruke når de jobber med tapet. Vi anbefaler at du ruller et jevnt lag med lim på veggen, eller i dette tilfellet, bruker en god limpensel rundt vinduskarmen for å komme godt til.

Deretter kan du dra fingeren gjennom limet – klarer du å forme en bokstav med fingeren? Da vet du at du har brukt tilstrekkelig med lim. Kommer ikke bokstaven tydelig frem, må du påføre et tykkere lag.

Oppsummering

Husk at det er lov å gjøre feil når du jobber med tapet. Så lenge du ikke lar limet tørke, er det mulig å rette opp feilgrep. Ha en fuktig svamp tilgjengelig og gjerne gå til innkjøp av litt ekstra tapet om du skal tapetsere for første gang. Lykke til!