Hvordan tapetsere rundt stikkontakt (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan tapetsere rundt stikkontakt

Når du skal tapetsere hjemmet vil du mest sannsynlig komme over brytere og stikkontakter. Det finnes to ulike måter å håndtere dette på – enten ved å fjerne kontakten, eller tapetsere rundt. Her handler det om smak og behag.

I denne guiden skal vi vise deg hvordan du går frem når du skal jobbe rundt stikkontakten, fremfor å fjerne den fullstendig. Du trenger likevel en skrutrekker til å løsne dekselet, men du behøver ikke å løsne det helt fra veggen. Når du jobber rundt kontakten, er det nok å trekke den litt fra veggen.

Før vi går i gang har vi satt sammen en praktisk innkjøpsliste. Her finner du utstyr og verktøy som kommer godt med når du skal tapetsere rundt brytere og stikkontakter. Husk alltid at du må skru av strømmen, uansett om du kontakten skal fjernes eller ikke.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å tapetsere rundt stikkontakter og brytere

Slik tapetserer du rundt stikkontakt

Selv om mange velger å fjerne stikkontakter før de tapetserer, er det fullt mulig å jobbe rundt dem. Start alltid med å skru av strømmen, slik at du kan jobbe trygt. Deretter bør du skru litt i skruene slik at dekselet kan løftes eller trekkes noe bort fra veggen. Ettersom du ikke skal fjerne dekselet fullstendig, er det nok å løsne skruene.

Deretter kan du starte med å plassere tapetet over toppen av bryteren eller stikkontakten. Bruk en blyant eller penn til å markere hvor bryteren vil være og hvilke plasseringen den har på tapeten. Ta frem en saks og lag et lite hull i midten av bryterens plassering. Til slutt klipper eller lager du en x-formasjon i markeringen.

Klipp diagonalt mot hjørnene av markeringen, slik at du sitter igjen med et utsnitt som passer rundt stikkontakten. Nå kan du finjustere formen og trykke tapetet forsiktig mot kontakten. Bruk saksen eller tapetkniven til å kutte ut formasjonen.

Vi anbefaler at du trykker kantene godt bak kontaktet, gjerne med en tapetkniv av høy kvalitet. Til slutt skrur du fast skruene igjen, før du fortsetter tapetseringen. Så enkelt er det å tapetsere rundt stikkontakter – du må bare ta deg tid til å lage jevne snitt.

Se også: Hvordan tapetsere et hørne

Må jeg fjerne kontakten for å tapetsere?

Nei, du behøver ikke å fjerne kontakten, selv om noen synes dette er enklere. For mange kan det være ekkelt å jobbe med åpne kontakter og brytere, og da er det nok å kun løsne dekselet litt fra veggen.

For et best mulig resultat, anbefaler vi alltid at du bruker gode verktøy. Denne tapetkniven er liten og passer derfor ypperlig til mindre arbeidsoppgaver. Dersom du skal jobbe med en tapetlinjal, anbefaler vi at denne brukes i kombinasjon med en tapetkniv. Habo tapetkniv er skapt for nettopp dette.

Ta deg god tid og husk at du alltid kan begynne på nytt dersom utsnittet ikke ble optimalt. Så lenge du har nok tapet, kan du prøve deg frem til du får et resultat du er fornøyd med.