Tapetsering utstyr (Guide 2024)

Sist oppdatert: 18. april 2024

Tapetsering utstyr

Innholdsfortegnelse

Før du går i gang med tapetsering er det viktig å ha det rette utstyret på plass. Synes du det er vanskelig å få en oversikt over hva du egentlig trenger? Da har du kommet til rett sted. Vi har nemlig gått gjennom alt som vanligvis brukes for å skape profesjonelle resultater med tapet.

Les også: Dette koster tapetsering

Det er viktig å påpeke at du ikke nødvendigvis behøver alt utstyret vi lister opp. Dersom du for eksempel har en jevn vegg og et slett utgangspunkt, kan du droppe sparkel. Noen tapet-sorter trenger ikke heftgrunn, og det er ikke alle som har behov for presisjons-pensler.

Ta en titt på denne listen hvis du er usikker på hva du trenger. Vi gir deg informasjon om bruksområde og når disse redskapene kommer godt med. Først får du en oversikt over utstyret du trenger, og det utstyret som kun må kjøpes inn ved behov. Etterpå går vi grundig gjennom bruksområdene og anbefalte modeller.

Dette trenger du:

  • Sparkel – ved behov
  • Slipebrett – ved behov
  • Grunning – ved behov
  • Saks, tapetkniv og bredsparkel
  • Limpensel, rulle og forlengerskaft 
  • Svamp og rengjøringsmiddel 
  • Vater eller tapetlodd 
  • Dekkfilt 
  • Veggfornyer – ved behov

Sparkel og slipebrett

Mange må sparkle veggen før de begynner å tapetsere. Her vil behovet basere seg på veggens utgangspunkt. Særdeles ujevne vegger med grove skader trenger fullstendig helsparkling, mens mindre ujevnheter kan fikses med flekksparkling.

Vi anbefaler at du velger en sparkel egnet for din tapet. Akrylsparkel er alltid et trygt valg og her kan du finne mindre og større varianter. For flekksparkling anbefaler vi Finsparkel fra Midun – en liten tube som tørker raskt av. Denne varianten er egnet for alle typer tapet.

Skal du helsparkle vil du trenge en større mengde. Da anbefaler vi Lettsparkel fra Midun eller fyllsparkel. Sistnevnte passer også godt om du skal dekke til moderate hull eller ujevnheter. Denne typen sparkel kan brukes på alle underlag.

Etter sparkel har tørket går du lett over området med et slipebrett. Her anbefaler vi slipebrettet fra Jordan, et produkt som kan kombineres med flere typer slipepapir og et forlengerskaft.

Grunning 

Etter du har sparklet og pusset er det på tide å grunne med heftgrunn. Dette vil sikre at tapetlimet fester seg godt på veggen, slik at du får et resultat som varer. Det er ikke alle som behøver å grunne, men dersom du jobber med nye spon- og gipsplater, er grunning nødvendig.

Hvis du skal tapetsere med tekstiltapet eller papirtapet, er det også viktig å grunne for et jevnt og pent resultat. Vi anbefaler en grunning av høy kvalitet, som heftgrunn fra Butinox. Du kan hoppe over dette steget om du tapetserer på malt vegg eller med fibertapet.

Saks, tapetkniv og bredsparkel

For å jobbe med tapet lengdene og tilpasse dem etter veggen, trenger du en god saks og en tapetkniv. Med en tapetkniv og en bredsparkel vil du kunne finskjære lengder og sørge for at overflødig materiale fjernes på en trygg måte.

Saks bruker du til å justere tapet rundt vinduer, dørkarmer og brytere. Dersom du trenger en liten bredsparkel, anbefaler vi denne robuste modellen fra Jordan. For større tapetlengder vil denne bredsparkelen på 250 mm komme godt med.

Tapetkniver kommer også i forskjellige størrelser, og vi anbefaler at du både har en liten og stor variant tilgjengelig. Med en universalsaks av høy kvalitet blir hvert snitt kuttet med presisjon.

Limpensel og rulle 

Fordeling av lim kan skje med både limpensel og rulle. Bruk en mindre limpensel på steder hvor det vanskelig å komme til, som for eksempel langs lister og karmer. På de store overflatene bruker du en rulle.

Dette er en ypperlig limpensel som vil hjelpe deg med å komme til langs kanter. Modellen er 120 mm og produsert av Habo. Når det gjelder rulle anbefaler vi at du kjøper et sett fra Jordan, slik at du kan kombinere forlengerskaft med både slipebrett, rengjøringsmopp og rulle.

Svamp og rengjøringsmiddel 

Vegger må alltid rengjøres før du tapetserer. Med malingsklar fra Jordan og en mikrofibermopp, har du redskaper som kan brukes til rengjøring før påføring og etter pussing. Malingsklar er populært valg da du ikke må rense overflaten for såperester.

Vater eller tapetlodd 

Det er viktig at du jobber med rette og slette vegger. Men det er ikke alltid like lett å oppdage ujevnheter med det blotte øye. Et vater eller et tapetlodd vil hjelpe deg både under sparkling, men også ved justering av tapetlengdene.

Skal du jobbe med mønster tapet? Da er disse redskapene nødvendig. Et tapetlodd fra Habo gir deg to meter å jobbe med, mens et vater fra Hultafors hjelper deg med å oppdage ujevnheter i underlaget.

Dekkfilt 

Når du bruker lim på veggen, er det naturlig at noe også havner på gulvet. For å gjøre rengjøringen mindre omfattende, anbefaler vi at du bruker en dekkfilt for å beskytte gulvet. Dette er spesielt viktig om du skal tapetsere taket.

Denne dekkfilten er et spesielt populært valg, da den har et praktisk underlag av plast. Materialet vil suge til seg limet, uten at du trenger å bekymre deg for at det trekker gjennom. I tillegg kan den brukes flere ganger, hvilket er meget praktisk.

Veggfornyer

Til slutt må du vurdere om du trenger veggfornyer – dette er ikke noe alle har behov for. En veggfornyer bruker i hovedsak når du skal tapetsere over gammel tapet, gjerne tapet med struktur og ujevn tykkelse.

Veggfornyer sørger for at du får et glatt og jevnt underlag å jobbe med, uten at du trenger å rive ned den gamle tapeten. Vi anbefaler Nyans Cover, en veggfornyer med en lys og glatt overflate. Dette produkter har en meget god dekkevne og du vil derfor slippe å grunne underlaget før du tapetserer.

Oppsummering 

Selv om utstyrslisten kanskje virker overveldende, er det viktig å huske på at mye av verktøyet er lite og billig. Det koster generelt lite å tapetsere veggen, nettopp fordi du ikke trenger å kjøpe inn spesialverktøy.

Husk også at du ikke nødvendigvis trener alt som står oppført i guiden. Med denne gjennomgangen håper vi du har fått en bedre oversikt over hva du trenger, og vi ønsker deg lykke til med tapetseringen.

Relaterte artikler