Hvordan tapetsere over strie (Guide 2024)

Sist oppdatert: 6. mai 2024

Hvordan tapetsere over strie

Har du gått lei din gamle glassfiberstrie? Det er fullt mulig å tapetsere over strie, uten at du trenger å rive eller helsparkle veggen. Prosessen er riktignok noe mer tidkrevende og større enn ved vanlig tapetsering, men jobben kan gjøres av hvem som helst.

Du kommer deg fra strie til tapet ved å benytte en praktisk underlagsduk. Denne dekker over strien og fungerer som et supplement når du ikke vil helsparkle. De fleste som tapetserer over strie, benytter seg av en underlagsduk. Denne kan brukes på en eller fire vegger, alt ettersom hvor du ønsker tapet.

Enten du har fiskeben strie eller malt glassfiberstrie, kan du bruke underlagsduk på både tak og vegg. Vi skal vise deg hvordan du løser denne oppgaven og hva du trenger for å komme i mål.

Innkjøpsliste: Dette trenger du for å tapetsere over strie

Forberedelser og vegglim

Legg ut underlagsduken og mål den i bredden. Start alltid i et hjørne og marker en strek som går fra hjørnet – denne skal du følge under monteringen. Merk at underlagsduk ofte er noe bredere enn vanlig tapet, hvilket sørger for at skjøtene ikke kommer direkte på hverandre.

Før du kan montere duken på veggen, må du sørge for at underlaget er helt rent og fritt for støv. Her kan du bruke både rengjøringsmiddel og en tørr mikrofiberklut. Når du har sikret et klart underlag, kan du begynne å påføre vegglim. Jobb med mindre områder av gangen slik at ikke limet tørker, og bruk gjerne en rulle med forlengerskaft.

Når du påfører vegglim er det viktig å være generøs. Underlagsduken trenger nemlig rikelig med lim for å feste seg skikkelig. Langs lister og rundt vinduer, kan du bruke en pensel for å komme til. Noen underlagsduker suger til seg mer lim enn andre. Da vil det være behov for grunning og forlim. Ved ekstremt ujevne flater kan du bruke rullesparkel.

Se også: Hvordan tapetsere tak

Montering av underlagsduk

Start med å henge opp den første lengden og bruk streken du tegnet innledningsvis. Da er du sikker på at duken sitter jevnt. Sørg alltid for at du leser bruksanvisningen nøye, noen ruller skal nemlig festes fra utsiden.

Eventuelle luftbobler fjernes med tapetbørste eller tapetslette. Det er viktig at du bruker godt verneutstyr slik at ikke glassfiber fra duken havner på hud eller øyne. Når den første høyden er montert, skjærer du bort overflødig materiale med en tapetkniv.

Tapetser på vanlig måte

Underlagsduken monteres på samme måte over hele veggen. Gjenta prosessen til område er dekket, før du går i gang med tapetsering. Vi anbefaler at du lar underlagsduken få hvile over natten, slik at du er helt sikker på at limet har tørket.

Neste morgen kan du begynne å tapetsere over underlagsduken. Du tapetserer på vanlig måte helt til veggduken er fullstendig dekket – lettere blir det ikke. Med en underlagsduk slipper du å helsparkle, samtidig som du blir kvitt gammel strie.